Nol Zoutman had nog nooit geschilderd totdat hij op een expositie de Kroatische achterglasschilder Drago Takac ontmoette.
Takac demonstreerde daar de techniek die, anders dan op linnen, op de achterzijde van het glas wordt geschilderd. Zoutman was direct geboeid door de kleuren en motieven van deze schilder.
Thuis gekomen werd een stukje glas uit een fotolijstje gehaald en zo begon het schilderen van Nol Zoututodidact man op deze kwetsbare drager. Als aheeft hij, vaak tot diep in de nacht gewerkt, en een eigen stijl ontwikkeld.
De zachte kleuren 'm zijn schilderijen vormen één van de opmerkelijkste visuele eigenschappen van deze tijdrovende techniek.
Treffend 'm zijn werken is de overgang van de voorgrond met zijn details, die langzaam weglopen in het vlakke diepe Hollandse landschap.
Het is een vredige wereld die Nol Zoutman ons voor ogen houdt. Impressies zonder een enkele wanklank, taferelen die slechts rust uitademen.
Als een van de weinige Nederlandse achterglasschilders kan Zoutman zich plaatsen tussen de schilders zoals wij die vooral in het voormalige Joegoslavië tegenkomen.

Nol Zoutman is geboren op 15 februari 1947 'm Haarlem.
Hij doorliep de L.T. S. in Beverwijk en oefende diverse beroepen uit waaronder metselaar, winkelbediende, lithograaf, en standbouwer.
Hij woont en werkt in het Noord-Hollandse Zaandijk